TERVISELEHT – Mustikas on hea kõhurohi
MustikakookHatfieldi Õuna-Mustikakook
Mustika Muffini kook
Värske Mustikakook
Maine’i Mustika Strösseli Kohvikook
Mustikakook II
Suus-Sulav-Mustikakook
Mustika kohvikook
Mustikakook III
Mustikakook IV
Banaani-Mustikamuffinid
Mustika liköör
Mustika maisileib
Mustika-Maisijahu muffinid
Nisu-vabad-puuvilja-pähklimuffinid gluteenivabad
250g võid
100g suhkrut
1 muna
100g rõõskakoort või piima
600g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
KATE: 2 pakki (200g)hapukoort
2 muna
1,5 klaasi mustikaid
0,5 klaasi suhkrut
Munad hapukoorega segada.Seejärel vala kate koogipõhjale ja siis alles riputa peale mustikad ja suhkur.Küpsetada 200´c juures 30 minutit.
3 tassi jahu
1 tass õli
4 muna
1 tl soola
2 tassi suhkrut
3 tl küpsetuspulbrit
2-1/2 tl vaniljet
1/2 tassi apelsini mahla
1 tass mustikaid
4 suurt õuna- kooritud ja viilutatud
Kaneeli/suhkrut
Pange kõik koostisosad peale kaneeli/suhkru ja puuviljade suurde kaussi ja kloppige ühtlaseks. Kallake 1/3 taignast küpsetusvormi. Puistage üle kaneeli/suhkruga ja laotage sinna peale 1/3 õuntest ja pooled mustikad. Korrake 2 korda aga ärge pange pealmisele kihile mustikaid kuna need kõrbevad ära.
Küpsetage eelsoojendatud ahjus 175° kraadi juures 1-1 ½ tundi või kuni valmimiseni. Võtke vormist välja ja laske enne tükeldamist korralikult jahtuda.
Variatsioonid: Asendage mustikad vaarikatega.
1-1/2 tassi sõelutud jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola
1/2 tassi margariini
1-1/2 tassi jahuga kaetud mustikaid
2 muna
1/3 tassi piima
1 tl vaniljet
1 tass suhkrut
Sõeluge jahu, küpsetuspulber ja sool kokku. Vahustage margariin suhkruga kohevaks, lisage munad ja kloppige korralikult. Lisage jahusegu vaheldumisi piimaga. Segage korralikult, mida kauem klopite tainast, seda parem tuleb kook. Ettevaatlikult segage hulka vanilje ja mustikad. Valage tainas hästi määritud vormi. Puistage üle pärlsuhkruga. Küpsetage 175° kraadi juures 35-40 minutit.
5 spl võid
2 1/4 tassi jahu
1 tass suhkrut
2 muna
3/4 tassi piima
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljet
1 tl kaneeli
2 tassi värskeid mustikaid, ülepuistatud natukese suhkruga
Eelsoojendage ahi 225° kraadini. Määrige küpsetusvorm (9“). Hakkige 4 spl võid jahu ja suhkruga puru moodustumiseni. Mõõtke sellest ¾ tassi koogi jaoks, ülejäänu pange kõrvale. Lisage 3 muna, piim, küpsetuspulber ja vanilje 3/4-kule purust. Segage ühtlase massi saamiseni. Valage tainas vormi, katke vormi servad täiest kõrguses taignaga moodustades keskele tühimiku. Täitke tühimik marjadega. Lisage ülejäänud purule 1 spl võid ja segage pudiks. Puistage see marjadele. Küpsetage 5 minutit, siis vähendage temperatuuri 175°-ni ja küpsetage veel 20 minutit. Võib serveerida nii soojalt kui külmalt.
Maine’i Mustika Strösseli Kohvikook
2 tassi jahu
2/3 tassi suhkrut
1 spl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola
1 tl muskaatpähklit
1-1/2 tassi mustikaid
2 (pruuni) muna
1/2 tassi piima
1/2 tass võid, sulatatud ja jahutatud
2 spl suhkrut katteks
Sõeluge ja segage kuivad koostisosad kausis. Lisage mustikad. Teises kausis vahustage munad, piim ja sulatatud või. Segage piimasegu ja kuivad koostisosad segunemiseni. Pange pool taignast määritud 9“ vormi. Puitsage üle strösseliga (retsept järgneb). Laotage ülejäänud tainas strösselile ja katke 2 spl suhkruga. Küpsetage 200° juures 35 minutit. Kontrollige keskelt valmimist. Jahutage enne serveerimist.
Strösseli segu:
1/2 tassi jahu
1/4 tassi fariini suhkrut
1 tl kaneeli
1/3 tassi külma võid
1/4 tassi purustatud kreeka pähkleid
Hakkige külm või kuivade koostisainetega puru moodustumiseni ja lisage pähklid.
2/3 tassi suhkrut
1 muna, vahustada
1 ½ tassi jahu
2 tl küpsetuspulbrit
½ tl soola
1/3 tassi piima
3 spl võid, sulatada
1 tl vaniljet
1 tass mustikaid
Vahustage muna suhkruga. Sõeluge jahu ja küpsetuspulber, lisage piim vaheldumisi munaseguga. Segage hulka või ja vanilje. Lisage mustikad. Valage määritud 8“ vormi. Puistage koogi pinnale suhkrut. Küpsetage 200° juures 35-40 minutit.
2 muna
1 tass suhkrut
1/2 tass toasooja margariini
1/4 tl soola
1 tl vaniljet
1 1/2 tass jahu
1 spl jahu marjade katmiseks
1 tl küpsetuspulbrit
1/3 tassi piima
1 1/2 tassi värskeid mustikaid
kaneeli suhkrut kaunituseks
Eelsoojendage ahi 175°-ni. Vahustage munavalged kõvaks vahuks. Vahustage hulka ¼ tassi suhkrut. Teises kausis segage margariin kreemjaks, lisage sool, vanilje ja ülejäänud suhkur vähehaaval. Lisage munakollased ja kloppige ühtlaseks. Sõeluge jahu küpsetuspulbriga ja lisage vaheldumisi piimaga margariinimassile. Tõstke hulka vahustatud munavalged. Katke mustikad 1 spl jahuga ja lisage segusse. Kallake 8×8“ vormi. Puistake üle kaneelisuhkruga. Küpsetage 175° juures 50 minutit. Jahutage restil. Võib säilitada külmikus ja ka sügavkülmutada.
4 kergelt vahustatud munavalget
1 1/2 tassi suhkrut
1 1/2 spl margariini
2 tl vaniljet
2 tassi hapukoort
3 tassi jahu
4 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
1 1/2 tl soola
2 tassi mustikaid
Kate:
1/2 tassi fariini suhkrut
1 1/2 tl kaneeli
2 tl sulatatud margariini
Segage munavalged, suhkur, margariin, vanilje ja hapukoor omavahel. Teises kausis segage jahu, küpsetuspulber, sooda ja sool. Vähehaaval lisage jahusegu taignale. Valage pool taignast määritud vormi, katke mustikatega ja siis pange peale ülejäänud tainas. Segage katte koostisained ja puistage kõige peale. Küpsetage 175° juures 40-50 minutit.
2 tassi mustikaid
2 spl sidrunimahla
1 tassi jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1/4 tl soola
1/2 tl muskaatpähklit
3/4 tassi suhkrut
1/2 tassi piima
1 muna
1/4 tassi sulatatud võid
1 tl vaniljet
1 tass suhkrut
1 spl maisitärklist
1 tass keeva vett
Asetage mustikad ja sidrunimahl 8×8“ vormi. Segage jahu, küpsetuspulber, sool, muskaatpähkel ja ¾ tassi suhkrut. Kloppige hulka piim, muna, sulatatud või ja vanilje. Laotage marjadele. Segage 1 tass suhkrut maisitärklisega ja puistage taignale. Valage keev vesi kõige peale. Küpsetage 175° juures 40-50 minutit.
1/4 tass võid
2/3 tass suhkrut
1 kergelt vahustatud muna
1 tl vaniljet
1 1/2 tassi jahu
3 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola
3/4 tassi piima
Vahustage või suhkruga. Lisage 1 kergelt vahustatud muna ja vanilje. Lisage jahu, küpsetuspulber ja sool vaheldumisi piimaga. Lisage ¼ tassi jahu ¾-kule tassile mustikatele ja lisage taignasse. Valage 8-9“-sesse vormi ja puistage üle suhkruga. Küpsetage 175° juures 35 minutit.
2 1/4 tassi jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola
1/2 tl jahvatatud kaneel
2 küpset banaani, lõigata veerandikeks
2 muna
2/3 tassi fariini suhkrut
6 spl sulatatud võid
1 tl vaniljet
1 tass värskeid mustikaid
Kate
1/4 tass pärlsuhkrut
1 tl riivitud sidrunikoort
Eelsoojendage ahi 200°-ni. Määrige muffinivormid. Segage jahu, küpsetuspulber, sool ja kaneel vahapaberi lehel. Purustage banaanid kombainis püreeks. Lisage munad, fariini suhkur, või ja vanilje kloppides segunemiseni. Lisage kuivad koostisosad puulusikaga peaaegu täieliku segunemiseni. Lisage kergelt segades mustikad. Tõstke lusikaga ettevalmistatud muffini vormidesse. Valmistage kate: segage suhkur ja sidrunikoor väikeses kausikeses. Puistage võrdselt muffinitele. Küpsetage eelsoojendatud ahjus 200° juures 20-22 minutit või kuni kuldse värvuse ilmumiseni. Tõstke muffinid restile jahtuma.
3 tassi värskeid mustikaid
1 spl nelki
1/2 tass suhkrusiirupi
2 tassi vodkat
1 spl sidrunikoort
Loputage marju külma veega ja purustage kergelt. Lisage vodka, sidrunikoor ja nelk. Valage tumedatesse pudelitesse ja säilitage 3-4 kuud. Kurnake läbi niiske marli pigistades välja niipalju mahla kui võimalik. Lisage maitse järgi suhkrusiirupit ja säilitage veel 4 nädalat. Liköör tuleb vedelamat sorti. Proovige lisada glütseriini kui soovite paksemat konsistentsi. Sobib küpsetamiseks.
1 tass maisijahu
1-1/2 tassi sõelutud jahu
1/4 tassi suhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
1-1/2 tassi piima
2 vahustatud muna
1/4 tassi sulatatud võid
1 tass mustikaid
Segage maisijahu, jahu, suhkur ja küpsetuspulber. Lisage ülejäänud koostisosad ja segage korralikult. Tõstke hulka mustikad. Määrige elektriline leivaküpsetaja ja eelsoojendage 250°-ni. Valage sisse tainas, sulgege kaas ja küpsetage lahtise ventiiliga 25 minutit.
1 1/2 tassi apelsini mahla konsentraati
1/2 tass pirnipüreed (retsept järgneb)
1/2 tass (või)piima
3 muna
2 1/2 tassi jahu
1 1/2 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola
1/2 tl maisitärlklist
2 tl riivitud sidrunikoort
2 tassi külmutatud mustikaid, sulatamata
Soojendage ahi 190°-ni. Määrige 18 muffinivormi õliga. Kausis segage apelsini kontsentraat, pirnipüree, piim ja munad, vahustage korralikult. Sõeluge omavahel jahu, sooda ja sool, lisage vedelatele koostisoasadele koos maisitärklise ja sidrunikoorega, segage. Lisage ettevaatlikult 1 ½ tassi mustikaid. Tõstke tainas lusikaga muffinivormidesse. Asetage igale muffinile paar ülejäänud mustikat. Küpsetage 20 minutit või kuni sissetorgatud tikk jääb puhtaks. Jahutage restil.
Pirnipüree
2 2/3 tassi puhastatud pirne
3/4 tassi kuuma vett
Purustage pirnid ja vesi köögikombainis püreeks ( umbes 1 minut). Püreed võib kinnises nõus sügavkülmutatult säilitada kuni 2 kuud.
Nisu-vabad-puuvilja-pähklimuffinid gluteenivabad
1 tass riisijahu Rice flour
1 spl küpsetuspulbrit
1/2 tass kaera või maisijahu
1/4 tass hakitud kashuupähkleid (võib asendada mandlitega)
1/4 tassi mett
1/4 c õli
1 tass rasvatut piima
2 kergelt vahustatud muna
1/2 tass hakitud kuivatatud aprikoose
1/2 tass värskeid või külmutatud jõhvikaid või mustikaid
Eelsoojendage ahi 175°-ni. Määrige muffinivormid. Segage riisijahu, küpsetuspulber ja kaerajahu suures kausis. Teises kausis segage pähklid, mesi, õli, piim ja munad. Lisage jahusegu tasakesi segades munasegule. Lisage aprikoosid ja marjad. Tõstke tainas muffinivormidesse. Küpsetage 20 minutit või kuni muffinid on kergelt pruunid ja katsudes vetruvad.